subscribe
Nezařazené

Lichořeřišnice větší

Je to krásná bylinka, která krášlila zahrádky našich babiček. Tato letnička je velice skromná, ale s velkou léčebnou silou. Má výtečné desinfekční schopnosti a umí si poradit se stafylokoky, streptokoky, salmonelou a dalšími druhy bakterií. Její široké spektrum účinností se využívá hlavně při zánětech močového měchýře, ale i v oblasti dýchacích cest.

Pokud vám roste na zahrádce, můžete si, jak naše moudré babičky, nasbírat lístky i nať a přidat do salátu nebo každý den nasbírejte hrst lístků a snězte. Budete mít stálý zdroj vitamínů a desinfekčních látek, které budou preventivně působit na vaše močové cesty a celý imunitní systém.

A když nemáte zahrádku a trápí vás opakované záněty močového měchýře a trpíte na záněty průdušek, užívejte lichořeřišnici v tinktuře, kterou koupíte v obchodě s bylinkami. Lihový roztok je neúčinnější a užívá se 3x denně. Léčebný účinek už nastupuje za dvě hodiny v močovém měchýři a do čtyř hodin v plicích.

Dříve byla lichořeřišnice oblíbená bylinka proti vypadávání vlasů a lupům. Také podporuje růst vlasů. Osvědčený je odvar z dvou hrstí natě a lístků lichořeřišnice, které dáte do studené vody a vaříte přikryté 15 minut na mírném ohni, 15 minut vylouhujete, scedíte. Odvar použijete jako poslední propláchnutí vlasů po jejich umytí. Užíváte 2x týdně.

Renata Herber (autorka knihy Babiččina lékárna a knihy Babiččiny bylinky)

Komentáře nejsou povoleny.